En viktig støttespiller

Å være student er ikke alltid en dans på roser. For meg ble en hest et viktig lyspunkt i studenttilværelsen.

Trine er avbildet sammen med en hest. De står ved siden av hverandre og ser utover åkeren. Trine har på svart genser, har håret hengende ned. Hesten er mørkebrun og holdes av Trine i grime og leietau

Hesten min Støva er et lyspunkt i hverdagen.  Foto:Privat. 

Som dere kanskje har forstått allerede så er jeg ikke en helt tradisjonell student, og i vår kjøpte jeg meg hest. 

Hvorfor gjorde jeg det mens jeg er student, tenker du kanskje?

For det første så bor jeg hjemme hos foreldrene mine, så jeg har verken studielån eller alt for store andre utgifter. Dessuten er foreldrene mine ganske snille, så selv om jeg hadde nok sparepenger til å kjøpe hesten selv så fikk jeg lån i «banken til mor og far» for å slippe å tømme sparekontoen helt.

En hestejente fra ung alder

Men hvorfor valgte jeg å kjøpe en hest, og ikke et annet dyr som for eksempel hund eller katt?

Jeg har vært en utpreget hestejente i 15 år, men alltid sagt at hest det skal jeg IKKE ha, men hest ble det. I et tidligere blogginnlegg skrev jeg om at det siste året mitt ikke har gått helt som planlagt, og at jeg har slitt med angst.

En undersøkelse fra Folkehelseinstituttet (rapporten finner du her) viser at det er en svak nedgang i andelen studenter som har god livskvalitet. 4 av 10 studenter oppga god livskvalitet fra 2010-2018, mens i 2021 er det 34 prosent som oppgir god livskvalitet. Det vil si at kun 3 av 10 studenter du møter i løpet av dagen har god livskvalitet. Det er ganske få.

Det begynte å bli tungt for meg allerede i desember i fjor, og da ble jeg og familien min enige om at jeg skulle begynne å lete etter hest. Det var fordi det eneste som gikk knirkefritt og ga meg noe var hest, og hesten jeg hadde på fôr var mye halt. Da tenkte vi at dersom jeg kjøper meg en hest, så vil jeg få noe å jobbe med, noe annet å tenke på enn å bare grave med ned i det som var vanskelig. Men på grunn av covid-19 så var det ganske mange andre som også ville kjøpe hest, så hestemarkedet var helt vilt. Men plutselig ramlet jeg over en kaldblodstraver i bygda jeg bor i, og 8. mai ble hun min.

Nært forhold til dyr

Jeg har vokst opp med hund, og vi har aldri hatt mindre enn to hunder i hus så lenge jeg har levd. De siste årene har vi også hatt en katt. Dyr, og særlig hunder har alltid vært en viktig del av livet mitt, men hundene har vært de trygge vennene å komme hjem til. Derfor var det hest som ble det naturlige valget fra min side. For ca. 15 år siden ble jeg anbefalt ridning på grunn av en trøblete rygg, og siden har jeg vært på en rideskole og fungerer i dag også som ridelærer. 

Jeg skal ikke sitte her å si det at å kjøpe hest var redningen i livet mitt, og at studenttilværelsen nå er en dans på roser. Men hesten, Støva, som hun heter har definitivt gjort jobben sin ved å gi meg noe annet å tenke på og noe å jobbe med.

Støva er langt fra ferdig utdannet, og er et prosjekt som jeg kommer til å jobbe med i lang tid framover, og det er nettopp det som var og er poenget. Jeg trengte og trenger noe annet enn studier og angsten å jobbe med, og da er et slikt prosjekt midt i blinken. Det var aldri i tankene mine å kjøpe en ferdig utdannet hest, da prosjektet i seg selv var og er viktig for meg. Vi skynder oss langsomt i prosessen mot ride- og konkurransehest og har allerede sett framskritt, selv om jeg bare har eid henne i seks måneder. 

 

Trine sitter på hesten sin Støva. Trine har svart jakke og hvit bukse. Hesten er mørekbrun.
Her er vi på vår første konkurranse sammen. Vi vant ikke, men storkoste oss.

Ta vare på deg selv og de rundt deg

Nå er det ikke sånn at jeg prøver å oppfordre alle studenter til å kjøpe seg en hest når livet butter litt imot, men jeg håper at historien min kan være en liten påminnelse om at studier og karriere faktisk ikke er alt.

For hvordan skal du få noe igjen for studiene om du ikke har det bra med deg selv?

Av og til er enkelte av oss studenter faktisk nødt til å tråkke på bremsen, finne en løsning på det vi sliter med og gjøre en endring slik at studenttilværelsen blir bedre igjen. Det kan være alt fra å bytte bosted, være mindre på fest eller starte en kollokviegruppe. For enkelte trenger kanskje ikke endringen å være så stor, men studentlivet skal være magisk, så det er kanskje litt vanskelig å ta seg tid til å kjenne på at noe er vanskelig og gjøre noe med det.

Flere studenter sliter

Det har vært en betydelig økning av studenter med høyt nivå av psykiske plager. I 2010 gjaldt det hver sjette student til nesten halvparten i 2021. Det viser at studentene er nødt til å ta bedre vare på seg selv. Vi er nødt til å tørre å snakke om det, be om hjelp og stoppe litt opp. Det er selvfølgelig vanskelig å begynne å snakke om det, men jeg håper at jeg kan bidra til å vise at det er ikke farlig å snakke om det, og det er heller ikke uvanlig å slite litt i studietiden. Hvis du spør meg, så er det ganske så dumt å sette en demper på studenttilværelsen fordi man ikke har det fullt så bra, men ikke tørr å si det til noen. Jo før, jo bedre!

Visste du at studenter ved HINN har tilgang til egne rådgivere, psykologer og prester? Her kan du enkelt gå inn på høgskolens eller Studentsamskipnaden i Innlandet (SINN) sine nettsider og lese om de, eller bestille time. Av og til kan det være det man trenger, en samtale med noen som kan hjelpe deg med å rydde opp i tankene dine. 

Av Trine Stenberg
Publisert 19. nov. 2021 10:37 - Sist endret 19. nov. 2021 11:58
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!