Slik håndterer jeg eksamensnerver og stress

Eksamensperioden er for mange preget av usikkerhet. Føler du deg også litt i tvil? Her får du noen råd på veien. 

Reka sitter bak PC-en hennes på biblioteket, og prøver å fullføre en innleveringsoppgave.

Biblioteket er et fint sted å være når man skal pugge til eksamen.

Jeg har fra før fullført to bachelorgrader og har nettopp regnet ut at dette faktisk betyr at jeg har vært gjennom 12 eksamensperioder til sammen. Noen av disse var veldig krevende, mens noen var enklere, men nerver og stress var alltid med, i litt ulik grad. 

I dag tenkte jeg å dele med deg mine fem beste tips slik at du kan håndtere eksamensperioden på en så god måte som mulig. Dette kan være nyttig både for deg som står foran dine første eksamener, men forhåpentligvis også for deg med mer erfaring som student.  

1. Lag deg en god plan 

Start med å planlegge eksamensperioden i detalj. Lag en oversikt over hele perioden og del det slik at du har nok tid til alle oppgavene og/eller eksamenslesing. Denne planen bør være skriftlig, oversiktlig og lett tilgjengelig under hele perioden. Jeg vil anbefale at du setter opp et emne per dag slik at du ikke ender opp med et stort kaos i hodet til slutt. En inndeling med ulikt innhold på formiddagen og ettermiddagen kan også fungere fint hvis du har en god pause imellom hvor du kan koble litt av. 

2. Strukturer arbeidet og legg bort telefonen

Start dagen med å få en oversikt over hva du skal gå gjennom og bruk tiden godt. Ikke sett altfor store og uoppnåelige mål. Får du tid til overs kan du eventuelt gjøre litt mer, og dette skal gjerne også føles mye bedre enn å bli skuffet over å ikke rekke noe. Sett gjerne også en begrensning på din egen telefonbruk. Til dette kan du bruke ¨Hold¨ appen for eksempel. Da kan du i tillegg også vinne ulike premier; mat, drikke og lotteri er vel veldig innafor for oss studenter, ikke sant? 

3. Lytt til foreleseren og unngå snarveier

Noen emner kan virke veldig kompliserte, spesielt hvis du har mistet litt oversikt underveis. Start derfor alltid helt fra bunnen av og bygg sten for sten. Jobb deg strukturert gjennom alle kapitlene. På denne måten vil du i stor grad kunne unngå store overraskelser på eksamen. 

Det er som regel masse pensum å gå gjennom, men fokuser på de punktene som er presentert av foreleseren og er med i de mest sentrale presentasjonene.  Fordyp deg i disse temaene, da disse normalt er de viktigste å kunne mye om.  

4. Snakk med medstudentene dine

Er du i tvil om noe, spør en medstudent. Snakk sammen, repeter sammen og gjerne jobb sammen. Å lese alene er absolutt nyttig, men om du kun jobber selvstendig med lesing får du ikke aktivisert kunnskapen fullt ut. For å sikre at alt sitter godt og du forstår alt, kan det vært lurt å snakke med en eller flere medstudenter.

Gå gjennom stoffet, still spørsmål til hverandre, forklar til de andre hvordan du har oppfattet ting og hør på hva de andre har å si. Denne teknikken er noe jeg først begynte med under min andre bachelorgrad, og jeg så klart og tydelig hvor mye ekstra det gir å bruke omgivelsene mine som ressurser når jeg forberedte meg til eksamen.

5. Husk pauser!

Husk at pauser ikke er bortkastet tid. Å spise god, næringsrik mat og lufte hodet med friskt luft er faktisk veldig nyttig for å sikre god og effektiv læring. I tillegg bør man gjerne ta noen minutter hver time. Dette bør derimot ikke alltid brukes med scrolling på telefonen, da dette også er en stor belastning for hjernen. Litt fysisk aktivitet og litt drikke gjør nok jobben. 

 

Klassiske tabber jeg har gjort og håper du unngår

Det var min andre eksamensperiode når jeg har samtidig startet på en ny og spennende serie. Ja, det var jo ikke så lurt egentlig. Da tok jeg ofte noen ¨korte og vel fortjente¨ pauser fra lesing og har sett på en 45 minutters episode, eller til og med to hvis den første sluttet med noe veldig spennende og jeg var ikke sterk nok til å gå tilbake til pensumbøkene. Den tiden satt jeg også veldig mye inne og har ikke rørt så mye på kroppen, noe som var egentlig ikke så hensiktsmessig når man ønsker en vel fungerende hjerne som kan ta opp mye på kort tid. 

En annen ting som jeg fant ut var lite nyttig under eksamensperioden, men gjorde allikevel en del ganger, er å drive med eksamenslesing på sofa, under teppa, i en ganske bekvem posisjon. Da kan du nesten gjette hva som skjedde etter en kvarter. Så våknet jeg og hadde skikkelig dårlig samvittighet. For å unngå dette dro jeg oftest mulig til biblioteket men når det var dårlig vær ute var jeg ofte fristet til å være hjemme i varmen, selv om jeg visste at dette skal ikke gå bra. 

 

 

Er du klar da til å begynne med lesing? Husk også at når du er ferdig med eksamensperioden så er det juleferie og mye kos! Dette er vel ganske motiverende, er det ikke? 

Reka

Av Reka Hodgyai
Publisert 23. nov. 2021 15:39 - Sist endret 24. nov. 2021 13:14
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!