Derfor valgte jeg lærerstudier på Hamar

Utdanningsvalget kan være vanskelig. Jeg hadde mange gode alternativer å velge blant, og landet på lærer. Her får du vite hvorfor.

Studentambassadør Nora J. Rønsen foran hovedinngangen til Campus Hamar. 

Jeg kunne ikke valgt et triveligere sted å studere enn Hamar. Foto: Renate K. Øgaard. 

Hei, mitt navn er Nora, og jeg er ny studentblogger for Høgskolen i Innlandet. Jeg er 22 år gammel, kommer fra Nesbyen i Hallingdal og har siden 2019 studert grunnskolelærer 1-7 på Hamar. På videregående gikk jeg studiespesialisering med fordypning i fransk, engelsk og IT, og etter videregående gikk jeg et år på folkehøgskole. 

I mitt første innlegg ønsker å fortelle litt om mitt valg av utdanning, for hvordan kan man egentlig vite hva som er det riktige valget for seg selv? Jeg er overbevist om at det ikke finnes kun én retning som er riktig for en person, og jeg vet selv at jeg kunne trives med flere ulike studievalg. Likevel landet jeg på lærerstudier på Hamar, et valg du i de neste avsnittene får et innblikk i. 

Et hav av valgmuligheter – hvorfor lærer? 

Det skal sies at jeg etter et år på folkehøgskole først valgte et annet studium enn lærerutdanningen, men jeg kjente i løpet av året at det ikke var helt rett for meg. Planene om å jobbe på en ambassade eller i et departement etter fullført master i europastudier ble etter hvert lagt på hylla. Jeg manglet interessen og lidenskapen jeg så at de rundt meg på studiet hadde, noe som gjorde studiehverdagen både lite motiverende og utfordrende. 

Jeg ble på nytt nødt til å ta stilling til hva jeg kunne tenke meg å studere og etter hvert jobbe med, og valget viste seg å bli enkelt. Så lenge jeg kan huske har jeg likt meg godt på skolen, mye takket være dyktige lærere. På skolen oppdaget jeg gleden av å lære og å mestre, og denne gleden har jeg lyst til å formidle videre. Jeg har på grunn av dette alltid tenkt at læreryrket er noe jeg både passer til og vil trives med, og jeg kommer i tillegg fra en familie med flere lærere.

Kanskje det er grunnen til at jeg ikke valgte lærerutdanningen første gang jeg skulle velge studium?

Jeg tenkte nok kanskje at å bli lærer ble et for åpenlyst yrkesvalg, og at jeg ønsket å vise at jeg kunne gjøre noe annet enn det folk forventet av meg. 

Selv om jeg byttet studium, setter jeg veldig pris på alt jeg fikk ut av mitt første år som student både faglig og personlig. Jeg tenker likevel nå i ettertid at jeg er utrolig takknemlig for at jeg la fra meg tanken om å «overraske» andre, og heller gikk for yrkesvalget jeg innerst inne visste var rett. 

Flere valg å ta 

Det finnes mange ulike lærerutdanninger å velge mellom, alt etter hva man ønsker å jobbe med. Siden min største motivasjon for å bli lærer er å få gi barn læringsglede og mestringsfølelse fra tidlig alder, landet valget på grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn. Da kan jeg arbeide med barn fra de starter på skolen, og følge dem gjennom de viktige årene som følger. 

Jeg ønsker også en bredere sammensetning av fag istedenfor å fordype meg i noen få, og også her passer utdanningen for 1.-7. trinn meg godt. Alle som går grunnskolelærer 1-7 må ta 30 studiepoeng i norsk og matte. Dette er fag jeg liker, og som jeg tror jeg hadde valgt uansett dersom det hadde vært valgfritt. I tillegg har jeg valgt meg undervisningsfagene musikk og samfunnsfag ettersom det er fag jeg har stor interesse for selv, noe jeg tror er viktig når man skal formidle fagene videre på en god måte. 

Collage med ulike skolearbeid fra studiet
Lærerutdanningen byr på en studiehverdag med variert innhold innenfor flere retninger. Foto: Privat. 

Hvorfor Hamar som studiested? 

Ikke alle lærerutdanninger tilbyr de samme undervisningsfagene og fagkombinasjonene, og dette er mye av grunnen til at jeg valgte lærerutdanningen på Hamar. Jeg fant ut at HINN hadde et studietilbud som passet mine ønsker, særlig muligheten for å ta musikk, noe jeg så at ikke alle lærerutdanninger for 1.-7. trinn tilbyr. Studiested Hamar har flere pedagogiske utdanninger i tillegg til grunnskolelærerutdanningene, noe som legger til rette for et godt faglig miljø for studenter og ansatte.

I tillegg ønsket jeg å studere i en litt mindre studentby, i motsetning til hva jeg hadde prøvd tidligere, og Hamar har virkelig innfridd. Jeg hadde ikke noe forhold til byen før jeg flyttet hit, men jeg er nå sikker på at jeg ikke kunne valgt et triveligere og mer passende sted å studere. 

Et yrkesvalg som gir sommerfugler i magen 

Læreryrket gir meg alt jeg har lyst på i en arbeidshverdag. En meningsfylt jobb med variasjon, utfordringer, høyt tempo, glede og stor grad av interaksjon med mennesker. Jeg føler meg privilegert som skal få jobbe med barn og følge dem i deres utforsking av hvem de er, hva de kan og hva de vil. Ikke bare gleder jeg meg til å lære bort ny kunnskap til barna, jeg gleder meg også mye til å se hva de har å lære meg.

Jeg er så heldig å få jobbe litt på en barneskole ved siden av studiene, i tillegg til at vi har praksisperioder knyttet til studiet hvert studieår. Gjennom disse erfaringene får man et innblikk i hva som venter når man etter hvert skal jobbe som lærer selv. Jeg har allerede fått innsikt i hva yrkesvalget innebærer både på godt og vondt, og det er selvfølgelig mye jeg er veldig spent på. Likevel klarer jeg ikke annet enn å glede meg til hva jeg har i vente, og jeg kjenner at tanken på å skulle jobbe som lærer gir meg sommerfugler i magen (bare den gode typen sommerfugler hvis det finnes forskjell på det). 

Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor det ikke er flere som ønsker å bli lærere. Jeg vet det er et veldig subjektivt utsagn å komme med, men i mine øyne finnes det ikke noe yrke som er like morsomt, utfordrende, givende og flott som det å være lærer.
 
Dette var noen små tanker om mitt valg av studium og yrke, jeg gleder meg til å dele mer med dere i tiden fremover. 

- Nora

Av Nora Juvhaugen Rønsen
Publisert 23. nov. 2021 11:27 - Sist endret 13. mai 2022 09:41
Laptop og skrivesaker

Studentbloggen

Studentbloggen er skrevet av studentene på HINN for studentene på HINN. Vi skriver om alt som har med studiehverdagen å gjøre – så følg med!