Fem grunner til å velge Music Business på Rena
Har du en lidenskap for låtskriving eller musikkproduksjon? Eller drømmer du kanskje om å bli manager for Norges neste popstjerne? Studier på Rena kan gjøre drømmen til virkelighet.

En bachelor i Music Business gir deg muligheten til å jobbe i alle ledd av musikkbransjen. Foto: Privat.
Studiested Rena tilbyr to bachelorutdanningen innen Music Business; Management (MuMa) og Production (MuProd). I praksis fungerer disse to linjene ofte som én enhet, med en rekke felles fag – særlig i første semester. I løpet av bachelorgraden får Management-studenter likevel en dypere innføring i det administrative ved bransjen, som fordeling av inntekter og planlegging av arrangementer. Production-studenter fordyper seg derimot i emner som låtskriving og lydproduksjon. Her gir jeg deg mine hovedgrunner til hvorfor du burde velge et av disse to studiene.
1. Studiene gir en helhetsforståelse av musikkbransjen
Music Business-studiene på Rena er orientert mot hele verdisystemet i bransjen; live, innspilt musikk og opphav – noe som gjenspeiles i emner som "Event Management", "Lydproduksjon", "Musikkproduktet" og "Musikkbransjen".
I disse emnene lærer vi blant annet om hvordan man skal gå frem for å planlegge et stort arrangement som en festival, hvordan man produserer låter og hvordan inntektene fordeles mellom ulike aktører.
I tillegg til slike musikkrelaterte emner, er begge linjene dessuten innom en rekke andre fagområder; som bedriftsøkonomi og regnskap, markedsføring og organisasjonsforståelse. Denne kunnskapen er nemlig avgjørende for å kunne lykkes i bransjen og for å bygge langsiktige karrierer.
Som student ved Music Business-linjene får man dessuten tilgang på all denne kunnskapen tilnærmet "gratis", da dette er et offentlig studietilbud.

2. Ingen krav til forkunnskaper om musikk
For å studere Music Business Management/Production ved Høgskolen i Innlandet er det ingen krav til forkunnskaper innenfor musikk. Du behøver altså ikke å kunne mye om musikkteori eller produksjon for å søke, men det kan selvfølgelig være en fordel i enkelte emner.
Da jeg startet på Music Business Management hadde jeg selv ingen erfaring med Logic-programmet som jeg brukte i emnet Lydproduksjon 1, men takket være god og tilpasset opplæring fra foreleserne, var det enkelt å sette seg inn i det. I dette faget delte vi dessuten klassen i mindre grupper basert på hvor mye erfaring vi hadde med lydproduksjon, og jobbet sammen med ulike praktiske oppgaver – noe jeg opplevde som veldig lærerikt.

3. Studiestedet gir en unik mulighet for nettverksbygging
Siden Rena er et relativt lite studiested, blir man fort godt kjent med sine medstudenter – både i klassen og på tvers av linjene. Særlig innad i musikk-klassen vil man oppleve at alle deler en felles interesse, noe som gjør det enkelt å finne likesinnede. Som Music Business-student er det dessuten du og dine medstudenter som utgjør fremtiden i musikkbransjen – så det å bruke studietiden her til å bygge nettverk er virkelig gull verdt! En essensiell del av musikkbransjen er nemlig disse nettverkene som en skaper på veien.
Som Music Business-student får du dessuten en rekke felles referanser med tidligere studenter som nå er i bransjen. I høst reiste jeg og noen andre i klassen på bransjefestivalene Vill Vill Vest og by:Larm, og da vi fortalte at vi studerer på Rena, var det enkelt å få praten i gang – og vi oppdaget fort hvor mange andre som også hadde studert Music Business.

4. Forelesere med mye kunnskap om musikkbransjen
På musikklinjene har vi en rekke interne og eksterne forelesere med en aktiv rolle i bransjen – noe som gir oss muligheten til å høste mye verdifull og aktuell kunnskap. Hvert kull på Music Business-linjene består dessuten av omtrent 60 studenter til sammen. Ettersom kullene er forholdsvis små, blir terskelen for å stille spørsmål i timene mye lavere, noe som igjen skaper et godt læringsmiljø på linjene.
I løpet av min tid som Music Business-student, har linjene også hatt et tett samarbeid med MECO. Gjennom denne ordningen har vi fått delta på digitale forelesninger om blant annet fansens rolle i markedsføring av artister, og fått innblikk i hvordan låter som har regjert på topplistene har blitt skrevet og produsert. MECO har også organisert prosjekter hvor Rena-studenter får samarbeide med studenter fra andre land i prosessen med å lage låter.

5. Gode muligheter for praksis og utveksling
Som Music Business-student har man muligheten til å ha praksis i musikkbransjen. Dette foregår vanligvis i løpet av tredje studieår, og her får man brukt teori og kunnskap fra forelesninger i praktiske arbeidsoppgaver. Praksisperioden er noe jeg virkelig ser frem til, og jeg tror dette er en mulighet til å høste erfaringer innenfor trygge rammer som alle burde benytte seg av.
Som Music Business-student kan man også velge å dra på utveksling til skoler som høgskolen samarbeider med, for eksempel i USA, Sverige eller England. Dette gir studenter ved Music Business-linjene en unik mulighet til å bygge nettverk på tvers av landegrenser.
Du kan lese mer om praksis og utveksling på Music Business-linjene her: Music Business Management / Music Business Production

Jeg håper at dette innlegget har gitt deg et innblikk i Music Business-studiene, og at du føler deg motivert til å søke på en av disse bachelorgradene. Dersom du lurer på noe angående studieretningene, anbefaler jeg å sjekke ut studieplanene for MuMa og MuProd, og å ta kontakt med @ renamusicc på Instagram – så håper jeg at vi sees på Rena til høsten!
- Katrine