Language: NOR | ENG
2021/2022

48ERNÆR1 Ernæring, helse og kostholdsveiledning

Læringsutbytte

Ved bestått emne har studenten oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten

  • har grunnleggende kunnskap om makro- og mikronæringsstoffer
  • har grunnlegende kunnskap om hvordan kroppen omdanner maten til energi (ATP) har grunnleggende kunnskap om kroppens næringsbehov og statlige anbefalinger
  • har kunnskap om livsstilssykdommer og kostholdets betydning for utvikling av disse
  • har kunnskap om ernæringsutviklingen nasjonalt
  • har kunnskap om norsk ernæringspolitikk
  • har kunnskap om kroppssammensetning og antropometri
  • har kunnskap om innsamling og analyse av kostholdsdata
  • har kunnskap om ernæringens betydning i forbindelse med fysisk aktivitet

Ferdigheter

Studenten

  • kan vurdere helserisiko med basis i antropometriske mål
  • kan vurdere og drøfte artikler og utsagn, samt utvise kildekritikk
  • kan omsette teoretisk kunnskap til gjennomføring i praksis
  • kan formidle ernæringsbudskap på en oversiktlig og klar måte
  • kan vurdere et kosthold og sette opp individuelt tilpassede kostplaner

Generell kompetanse

Studenten

  • forstår næringsstoffenes betydning for opprettholdelse av normale, kroppslige funksjoner og inneha kunnskapen til å optimalisere og tilrettelegge kostholdet til enkeltindivider og i grupper.

Innhold

  • Makro- og mikronæringsstoffer
  • Energimetabolismen
  • Fordøyelse og fordøyelsesorganer
  • Norske og nordiske anbefalinger
  • Kosthold i henhold til næringsstoffanbefalinger
  • Utviklingen i det norske kostholdet
  • Kosthold i ulike livsfaser
  • Overfølsomhetsreaksjoner
  • Livsstilssykdommer
  • Kosthold i forhold til fysisk aktivitet
  • Mattrygghet
  • Matvarekunnskap
  • Matvarenes mikrobiologi
  • Motedietter
  • Norsk ernæringspolitikk
  • Etikk
  • Kildekritikk og litteratursøk

Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningen vil foregå som videoforelesninger, direktestrømming (Zoom), interaktive oppgaver, instruksjonsfilmer, videodemonstrasjoner, selvstudium, innleveringer (skriftlig og video) og oppgaveveiledning.

Obligatoriske krav som må være godkjent før eksamen kan avlegges

  • Utarbeiding og tilpasning av kostplan i forhold til Nordic Nutrition Recommendation (skriftlig innlevering)
  • 1 tidsbegrenset (time limit) test på Canvas innen makronæringsstoffer
  • 1 tidsbegrenset (time limit) test på Canvas innen mikronæringstoffer
  • Gjennomføring av veiledningssamtale basert på caseoppgave (videomøte med faglærer)

Eksamen

1 ukes individuell skriftlig hjemmeeksamen som vurderes med graderte bokstavkarakterer fra A-F, der E er laveste ståkarakter.