2019/2020

2MMAHE30 Mat og helse 1

Læringsutbytte

Ved bestått emne har kandidaten oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten

  • har kunnskap om fagets historie og har bred kunnskap om sentrale styringsdokumenter for faget
  • har kunnskap om matvarer og deres betydning i norsk kosthold
  • har kunnskap om ulike bearbeidingsmåter og matteknologiske prosesser
  • har kunnskap om kjøkkenhygiene
  • har kunnskap om kulturell variasjon i mat og måltider
  • har kunnskap om viktige kostholdsutfordringer blant barn og unge og om hvordan skolen kan tilrettelegge for et helsefremmende kosthold
  • har kunnskap om hvordan didaktiske planleggingsmodeller kan anvendes i planlegging, gjennomføring og vurdering av elevenes læringsarbeid i mat og helse

Ferdigheter

Studenten

  • kan planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning i mat og helse med fokus på begynneropplæring, grunnleggende ferdigheter og elevers ulike behov og grunngi faglige og didaktiske valg
  • kan anvende ulike matlagingsmetoder til å lage mat med fokus på helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk
  • kan lage trygg mat, og redusere matsvinn og smitte gjennom mat
  • kan bruke digitale verktøy og medier i undervisningen
  • kan kritisk vurdere kostholdsinformasjon og undervisningsmateriell opp mot eksisterende forskning
  • kan bruke fagbegrep og finne fram til, anvende og vurdere forskningsbasert kunnskap med relevans for faget mat og helse

Generell kompetanse

Kandidaten

  • kan se faget mat og helse i et tids- og samfunnsmessig perspektiv og forstå hvordan faget kan bidra til å utjevne sosial ulikhet i helse
  • kan forstå, utøve og utvikle egen profesjonalitet som lærer i mat og helse og har innsikt i relevante fag- og profesjonsetiske problemstillinger
  • kan anvende faget mat og helse som læringsmiljø og danningsarena

Innhold

  • Fagets egenart, historisk utvikling og samfunnsoppgave
  • Matvarekunnskap, matkvalitet og matvareforbruk i Norge
  • Matlagingsteknikker og produksjonsprosesser
  • Matlovgivning og trygg mat
  • Grunnleggende mikrobiologi, matvare- og kjøkkenhygiene
  • Dannelse, undervisning og læring
  • Mat og måltider i et kulturperspektiv
  • Bærekraftig og etisk matforbruk
  • Viktigste ernæringsutfordringer blant barn
  • De viktigste næringsstoffene og deres omsetning
  • Kostanbefalinger og kostholdsplanleggeren
  • Matpedagogiske prinsipper, didaktiske og fagdidaktiske modeller
  • Fagdidaktiske overveielser og refleksjoner
  • Læreplananalyse og tilpasset opplæring
  • Kostholdsinformasjon og undervisningsmateriell  

Arbeids- og undervisningsformer

  • Praktisk matlaging individuelt og i grupper med didaktisk refleksjon
  • Forelesning
  • Gruppearbeid og seminarer
  • Utstilling og ekskursjoner
  • Arbeid med digitale verktøy og media
  • Selvstudium

Obligatoriske krav som må være godkjent før eksamen kan avlegges

  • Praktisk gruppeoppgave med utstilling og soppsertifikat
  • Flervalgstest i hygiene
  • Demonstrasjon av praktisk ferdighet i par
  • Individuell skriftlig oppgave med kostregistrering
  • Gruppeoppgave om studentstyrt undervisning
  • Individuell oppgave med digital historiefortelling
  • Individuell fagessay
  • Studenter har betalt kostnader for ekskursjoner og matvarer
  • 80 % obligatorisk frammøte til undervisning i henhold til undervisningsplanen. Studenten er selv ansvarlig for å bli registrert

Eksamen

Skriftlig 5 timers skoleeksamen som teller 40% av sluttkarakter.

Individuell praktisk-muntlig eksamen som teller 60% av karakteren.

Prestasjonen vurderes med graderte bokstavkarakterer fra A-F, der E er laveste ståkarakter.

Tillatte hjelpemidler til eksamen

Del 1: Alle

Del 2: Ingen