Language: NOR | ENG
2019/2020

2BNHBS-1 Natur, helse og bevegelse

Læringsutbytte

En kandidat med fullført kvalifikasjon har følgende læringsutbytte i emnet:

Kunnskap:

Kandidaten

  • har kunnskap om hvordan barn gjennom kropp og sanser lærer i og om verden, samt hvordan en kan støtte opp om barns egeninitierte læringsprosesser
  • har kunnskap om naturen og betydningen av friluftsliv og naturopplevelser.
  • har kunnskap om fysiske fenomen, biologisk mangfold, sammenhenger i naturen og bærekraftig utvikling
  • har kunnskap om menneskekroppen, motorikk og kroppsbeherskelse, koordinasjon, helsefremmende arbeid og barns fysiske og psykiske helse
  • har kunnskap om matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid 

Ferdigheter:

Kandidaten

  • kan utforske naturen og eksperimentere og reflektere sammen med barn
  • kan legge til rette for og bruke nærmiljøets muligheter for naturfaglig utforsking og bevegelse sammen med barn
  • kan velge og bruke hensiktsmessige materialer, råvarer, teknikker og utstyr i arbeid med barn og gjøre nytte av lokale naturressurser
  • kan legge til rette for varierte måltider, god hygiene, fysisk aktivitet og hvile for barn i barnehagen
  • kan vurdere risiko av lekemiljø, legge til rette for barns risikomestring og sammen med barn skape og bruke ulike rom og miljø inne, ute og i naturen

Generell kompetanse:

Kandidaten

  • kan reflektere og ta hensyn til mangfoldet i barnegruppen i arbeidet med natur og bevegelse
  • kan hjelpe barn til å få en forståelse av sammenhenger i naturen og balansen mellom naturens nytteverdi og egenverdi
  • har kjennskap til nasjonale tiltak for helsefremmende og forebyggende tiltak, og kan utøve førstehjelp 

Innhold

  • Lek og læringsaktiviteter for barn i naturen til ulike årstider
  • Kropp, kroppslighet, motorikk og sansing
  • Fysiske fenomener
  • Fysisk og psykisk helse i barnehagen – helsefremmende arbeid
  • Arbeid med økologi og bærekraftig utvikling
  • Tilrettelegging av ulike miljø som arena for lek, læring og fellesskap
  • Fra jord til bord – mat og måltider

Arbeids- og undervisningsformer

  • Studentaktiviteter individuelt og i gruppe, ute og inne
  • Praktiske øvelser
  • Forelesninger
  • Seminarvirksomhet
  • Veiledning
  • Bruk av Canvas
  • Praksis som læringsarena, se egen emnebeskrivelse

Obligatoriske krav som må være godkjent før eksamen kan avlegges

  • All undervisning er obligatorisk. 
  • Arbeidskrav fra sentrale tema. Antall oppgaver vil framgå av undervisningsplanen
  • En tverrfaglig praksisoppgave.
  • Aktivitet mellom samlinger som framgår av undervisningsplanen og som skal dokumenteres. 

Eksamen

Individuell, skriftlig eksamen, 6 timer, vurderes med graderte bokstavkarakterer fra A-F, der E er laveste ståkarakter.