Language: NOR | ENG

Fikk fast jobb før graden var fullført

Portrettbilde av May Linn Storjord som studerer reiselivsledelse.

Allerede før hun er ferdig utdannet, har May Linn Storjord skaffet seg fast jobb. 

May Linn Storjord er ferdig med Bachelor i reiselivsledelse til sommeren, og har allerede skaffet seg en fast og relevant jobb.

22-åringen fra Brønnøysund på Helgeland i Nordland har kun igjen å skrive sin bacheloroppgave før graden i reiselivsledelse er fullført.

Hvorfor valgte du dette studiet?

- Jeg gikk realfag, men syntes ikke fysikk var så gøy. Så jeg byttet ut toårig fysikk mot Reiseliv og språk toårig, og fant ut at dette var noe jeg syntes var interessant. Deretter snakket jeg med flere studenter som gikk reiseliv både på Stavanger og Lillehammer. Det som gjorde at jeg bestemte meg for Lillehammer var at jeg fikk høre at studiet var så praktisk bygd opp. Jeg fikk også tilbakemelding på videregående om at reiseliv på Lillehammer var den beste reiselivslinjen i Norge. Da var det bare å pakke sakene og flytte nedover.   

Hva synes du om studiet?

- Jeg er ganske fornøyd. Vi får innføring i de fleste aspekter av reiselivsnæringens stillinger. Eneste man må være obs på er de fagene man har felles med andre linjer. Her vil som regel foreleserne slite med å relatere pensum til reiselivsnæringen. Men dette er noe man selv kan tenke seg til i de fleste tilfeller, heldigvis. Det eneste som kunne gjort studiet mer perfekt for min del er om foreleserne hadde enda bedre forståelse for alle de linjene man underviser. Ellers kunne jeg egentlig ikke ha gått en bedre linje. Alt i alt svært fornøyd!

Hva har du fått ut av dette studiet?   

- God innføring i økonomi, organisasjoner, prosjektledelse, markedsføring, innovasjon, ledelse, attraksjons og opplevelsesutvikling. Litt mer spesifikt rettet mot reiseliv lærer jeg om trender og kundeorientert fokus, pakking, reisejuss, prissetting, hvordan man måler reiselivets verdiskaping i samfunnet, og hvordan man jobber med destinasjonsledelse og utvikling. 

Hvordan er en vanlig dag på skolen for deg?

- Den er veldig variert. Noen dager har vi to forelesninger på to timer hver, andre dager kun en eller ingen forelesninger. Grunnen er at dette i stor grad er et selvstudie. Hverdagen er varierende, og det er mulig å kombinere studiet med en deltidsjobb og/eller verv i ulike organisasjoner.  

Hvordan er det sosiale miljøet på studiet?

- Det er veldig bra, noe som ikke er så rart med tanke på hvilken næring man har tenkt seg inn i. Alle ønsker å bli sett på som hyggelige og imøtekommende, og ønsker å skape seg nettverk og bli kjent med klassekameratene. Jeg anbefaler virkelig å delta på mye under Fadderuken.

Noe som har overrasket deg ved dette studiet?

- Jeg var overrasket over hvor allsidig utdanning man fikk innen (og ikke utelukkende i) reiselivsnæringen, hvor man kan fokusere på det man selv trives best med. Da jeg skulle starte reiselivsledelse ved Lillehammer tenkte jeg som mange andre at dette hadde noe med reiseleder i syden og slikt å gjøre. Derfor ville jeg i første omgang ta et årsstudium. Dette viste seg å være helt feil, noe som er grunnen til at jeg nå snart har fullført en bachelor.

Finnes det muligheter for utveksling til utlandet?

-Ja, både på reiselivsledelse og markedsføring og ledelse av turismeopplevelser er det mulighet for en «dobbelgrad» i Tyskland eller Frankrike. Dette gir muligheten til å leve i disse landene i ett år og samtidig oppnå tittelen dobbelgrad ved vitnemålsutdelingen. For de som synes et helt år er litt heftig er det et stort utvalg andre land man kan søke seg til som et semester i utlandet.

Hvordan kan du bygge videre på dette studiet?

-Da bacheloren er så allsidig kan du bygge videre på stort sett det meste. Jeg kjenner flere som gikk ut i fjor som har valgt å ta resterende økonomiemner for en bacelor innen dette, eller med fokus på innovasjonsmaster, eller jeg som har sett på både bærekraft i reiseliv eller destinasjonsutvikling som en egen master. Samtidig har store deler av bachelorstudentene valgt å gå ut i jobb etter studiet. Noen på hotell, andre på reisebyrå eller innen mediebyrå.

Hvordan er arbeidsmarkedet og i hvilken grad tror du studiet gjør deg klar for arbeidslivet?

- Det som gjør reiselivsledelse på Lillehammer så flott er måten teorier knyttes til praktiske case og hvordan vi i flere emner drar på utflukt til bedrifter og benytter den teorien vi lærer og anvender denne til å forbedre reiselivsbedriftene. I tillegg er de fleste arbeidskrav tilknyttet problemstillinger som skal få studentene til å tenke hvordan man i teorien skulle gjort det i praksis.   

Hva skal du gjøre når du er ferdig?

- Nå har jeg akkurat skaffet meg fast stilling i Visit Helgeland som regionsansvarlig i Sandnessjøen. Det var engasjement og interesse for fagfeltet som var avgjørende. Jeg dokumenterte mye deltakelse og relevant erfaring utenom skolen, som frivillighet på reiselivsrelaterte arrangementer og flere studentorganisasjoner.

I denne stillingen skal jeg samarbeide, kommunisere og jobbe med reiselivsbedrifter, næringslivet og det offentlige i fire kommuner med fokus på destinasjonsutvikling, markedsføring og ledelse av regionen. I Visit Helgeland er vi fire regionsansvarlige for hver vår del av Helgelandsregionen. Det vil selvfølgelig bli hektisk med å balansere bacheloroppgaven og stillingen på samme tid, men jeg ser fram til utfordringen. Så svaret på hva jeg skal gjøre etterpå vil være å fortsette fra min 4. måned som regionsansvarlig i Sandnessjøen.