Language: NOR | ENG

Hvordan finne åpent tilgjengelige artikler

Åpent tilgjengelige artikler finner du både i rene Open Access-tidsskrifter og i tradisjonelle tidsskrifter som har åpen publisering som en valgmulighet for forfatteren. Du kan også finne åpne artikler i faglige og institusjonelle arkiv.

Installer plug-in til nettleseren for å finne åpne artikler

Søk slik du er vant til og bruk «plug-ins» til nettleseren som viser deg hvor du evt finner åpne versjoner av en artikkel (disse verktøyene lastes ned og installeres i nettleseren din). 

  • Unpaywall (for Chrome og Firefox): Verktøy som leder deg til en åpen utgave av artikkelen du ønsker å se på, dersom dette finnes.
  • Open Access Button (for Chrome, Firefox og Safari): Verktøy til å finne åpne versjoner av artikler, samt å sende henvendelser til artikkelforfattere om å egenarkivere en låst artikkel i et åpent faglig- eller institusjonelt arkiv.
  • Google Scholar Button (for Chrome og Firefox). Verktøy som gjør det enklere å bruke Google Scholar for å finne fulltekstartikler.

Kontakt forfatteren, bruk ditt faglige nettverk

Forskere kan som regel dele artikler med hverandre (avhenger av avtalen de har med forlagene) selv om artiklene ikke er åpent tilgjengelige – såkalt ‘scholarly sharing’. Send gjerne forfatteren en epost – de fleste deler gladelig artiklene med andre.

Bestill artikkelen

Artikler som ikke er fritt tilgjengelige og som biblioteket ikke har i sine samlinger, kan bestilles.  Søk opp og bestill artikkelen i Oria
Husk å huke av for "Inkluder materiale ditt bibliotek ikke har tilgang til" i etterkant av søket. 

Ta kontakt med biblioteket

Ta kontakt med ditt bibliotek om du lurer på noe.