HINN satser på likestilling

Vi har en veg å gå for å få en bedre balanse mellom kvinner og menn i professor- og dosentstillinger ved HINN, sier rektor Peer Jacob Svenkerud, men vi gir oss ikke.

Fra venstre Marte Vikan Mykleby, Tonje Lauritzen og rektor Peer Jacob Svenkerud etter presentasjonen av Likestillingsredegjørelsen 2022.

Fra venstre Marte Vikan Mykleby, Tonje Lauritzen og rektor Peer Jacob Svenkerud etter presentasjonen av Likestillingsredegjørelsen 2022.

Foto: HINN

Ordene falt da han og resten av HINNs ledelse fikk overlevert  likestillingsredegjørelsen for HINN 2022 om morgenen 8. mars 2023.

Likestillingsredegjørelsen er et faktagrunnlag for kjønnsbalansen blant ansatte på HINN, og det var Tonje Lauritzen og Marte Vikan Mykleby fra HINNs Utvalg for likestilling og mangfold som presenterte tallene og innbød til refleksjon i rektors ledergruppe. 

Stor og viktig arbeidsplass

Blant alle ansatte er det flertall av kvinner ved HINN som er den største statlige arbeidsplassen i Innlandet med sine 1300 årsverk fordelt på 440 i administrative stillinger og 866 i undervisnings- og forskerstillinger. Totalt sett er det over 1500 ansatte ved HINN.

Hvert enkelt studiested er på mange måter en hjørnesteinsbedrift i sine lokalsamfunn. – Vi har stor respekt for betydningen HINN har som arbeidsplass og er glade for at kjønnsfordelingen totalt sett er god, sier Svenkerud. Det er fint at HINN kan sies å bidra til et differensiert arbeidsmarked rundt i hele Innlandet, vi er også glade for at vi vokser fra 1000 årsverk ved fusjonen i 2018 til over 1300 nå.

Samtidig er det slik, fortsetter Svenkerud, at selv om kvinner er i flertall også i undervisnings- og forskerstillinger er situasjonen en annen blant professorer og dosenter. Her finner vi en sterkere mannsdominans selv om det er forskjeller mellom fakultetene.

– Det er litt pussig, sier Svenkerud, at selv om kvinner er i flertall på alle nivåer fra studenter, høgskolelektorer og doktorgradskandidater, så ser det ut til at vi mister kvinnene når de har fullført doktorgraden. Vi ser at vi som institusjon har noe å strekke oss etter. 

Tall fra Database for høgere utdanning (DBH) viser at manglende kjønnsbalanse i høyere akademiske stillinger er en nasjonal trend, og ikke spesielt for HINN. – Vi må derfor fortsette arbeidet vårt, og se på ytterligere tiltak i årene som kommer, særskilt tiltak rettet mot egne ansatte, avslutter han.

Økt bevissthet og kompetanse

Høgskolestyret vedtok i februar en ny handlingsplan for likestilling, mangfold og inkludering. 

Et av tiltakene som ble gjennomført og ferdigstilt i 2022 var en systematisk analyse av HINNs utfordringer. Tonje Lauritzen og Marte Vikan Mykleby forteller at dette har gitt høgskolen et godt grunnlag for å utvikle nye tiltak. I løpet av 2023 lanserer HINN et nytt kurstilbud for ledere på alle nivåer som skal bidra til å øke bevissthetsnivået og kompetansen blant lederne i arbeidet med økt likestilling og inkludering. Tilbudet blir nettbasert og gir mulighet til refleksjon og praktisk arbeid, sier Mykleby videre.

– Vi har flere forbedringspunkter, og vi mener tiltakene i revidert handlingsplan for likestilling, mangfold og inkludering vil være et viktig verktøy for ledere og ansatte på HINN i å bli en mer mangfold, likestilt og inkluderende arbeidsplass, avslutter Lauritzen og Mykleby.

Kontaktinformasjon

Bilde av Peer Jacob Svenkerud
Rektor
E-post
peer.svenkerud@inn.no
Telefon
+47 62 43 04 06
Bilde av Tonje Lauritzen
Instituttleder
E-post
tonje.lauritzen@inn.no
Telefon
+47 61 28 84 57
Av Gro Vasbotten
Publisert 8. mars 2023 15:14 - Sist endret 9. mars 2023 08:52