Mangfold og likestilling er smart

Det går an å få til, men det er vanskelig og det er et langsiktig arbeid for folk med stayerevner. 

Fra nettverkskonferansen for likestillingsarbeidere 2022 på Hamar. (Foto: HINN)

Fra nettverkskonferansen for likestillingsarbeidere 2022 på Hamar. (Foto: HINN)

Dette er det glade budskapet som kan oppsummere nettverkskonferansen for likestillingsarbeidere i akademia. Ordene tilhører forøvrig Ingeborg Lund, sjef for lederutvikling ved SINTEF. Lund viste hvordan SINTEF sakte, men sikkert er blitt en mer mangfoldig organisasjon fra en heller karslig start. 

Lederne har nøkkelen!

Dette fulgte fint opp førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania Linda Traavik som konkluderte med at mangfold og likestilling er mulig, hvis ledere tar temaet på alvor. Det holder ikke med å ansette en likestillingsarbeider hvis ikke lederne har fokus og kompetanse på likestillings- og mangfoldsarbeid. Å lykkes krever både en strategi og en politikk, den krever ledere som har gjennomføringsevne, sa Traavik som hadde vekket forsamlingen med foredrag om likestilling i organisasjoner. Både Lund og Traavik understreket at likestillingsarbeid er langsiktig arbeid som krever stayerevner, trøsten er at altså at likestilling er mulig. 

Eksemplenes makt

Monique Kwisera (Foto: HINN)
Monique Kwisera (Foto: HINN)

Sykepleierstudenten Monique Kwisera fortalte fra egen praksis hvordan diskriminering faktisk skjer, hvordan det føles og hva som kan gjøres. Hennes oppfordring til forsamlingen var at vi må anerkjenne at mange vil oppleve diskriminering, men at forskjellen på gode og dårlige organisasjoner vil være å anerkjenne problemstillingene og ha adekvate måter å møte slike uønskede situasjoner på. 

Inspirerende

Lars Petter Mathisrud og Tonje Lauritzen (Foto: HINN)
Lars Petter Mathisrud og Tonje Lauritzen (Foto: HINN)

Lars Petter Mathisrud som er HR-direktør ved HINN som sammen med Tonje Lauritzen har arrangert konferansen er glad og oppmuntret. 

Kunnskapen som er blitt formidlet er inspirerende og tankevekkende. Nå er utfordringen å omgjøre ideer og innspill til handling, sier de. 

Samarbeid på tvers

Leder i KIF-komiteen Ragnhild Hennum (Foto: UiO)
Leder i KIF-komiteen Ragnhild Hennum (Foto: UiO)

Professor, dekan og ny leder av KIF-komiteen Ragnhild Mellem avsluttet konferansen. - KIF-komiteen er ingenting uten sektoren, og vi må samarbeide for å utvikle verktøy og tiltak. - Hvis vi vil at ting skal bli annerledes, må vi samarbeide og velge tiltak som vi ser virker, selv om det tar tid. 

Nyttige lenker

Av Gro Vasbotten
Publisert 31. mars 2022 16:29 - Sist endret 4. apr. 2022 13:41